Blog

Stress & Overprikkeling: Ontwaak je potentieel met Coaching in Franeker

on
26 september 2023

In onze moderne samenleving lijken stress en overprikkeling bijna onvermijdelijk te zijn geworden. We worden dagelijks blootgesteld aan een constante stroom van prikkels, deadlines en verwachtingen. Als gevolg hiervan raken we vaak verstrikt in een web van spanning en uitputting met burnout, waarbij we ons ware potentieel uit het oog verliezen.

Maar wat als ik je vertelde dat er een manier is om deze vicieuze cyclus te doorbreken? Een manier om stress en overprikkeling te transformeren in brandstof voor persoonlijke groei en succes?

Stap binnen in onze ontdekkingsreis door de wereld van stressregulatie en persoonlijke groei, begeleid door mij als coach in het betoverende Franeker, Friesland. Samen zullen we ontdekken hoe je de kracht van stress kunt benutten om je leven te verrijken en je volledige potentieel te ontketenen.

1. Volg je ademhaling

Een van de snelste manieren om je stressniveau te verlagen, is door bewust te ademen en zo in het NU te zijn. Bewust ademen is helemaal aanwezig zijn bij je adem. Je focust je alleen nog maar op je ademhaling. Volg met je aandacht je inademing. Goed zo. En volg nu met je aandacht ook je uitademing. Heel rustig. Op je eigen tempo. Het hoeft niet diep of lang te gaan. Gewoon zoals jouw ademhaling gaat, volg je die.

Je kan om dit proces te ondersteunen je handen op je buik leggen. Dan maak je makkelijker contact met je lijf en kan je soms beter je adem met je aandacht blijven volgen. Ga er echt in op. Als je merkt dat je wordt afgeleid door gedachten, keer gewoon weer terug naar je in- en uitademhaling.

Herhaal dit enkele keren totdat je je meer ontspannen voelt.

Bewust adem halen helpt ook erg goed bij angst- of paniekaanvallen. Of als je moeite hebt met in slaap vallen.

2. Ontdek en erken wat je Stress bezorgt

Dit klinkt soms makkelijker gezegd dan gedaan. Hier mag je echt de tijd voor gaan nemen. Je lijf en mind zijn erg slim ingesteld. Ze willen namelijk zorgen dat je ‘overleeft’. En dat is in dit geval doorgaan met het maken van de adrenaline en het druk doen. Want zo overleef je de ‘stress’ toestand. Dus soms kan je mind niet bij wat jou de stress bezorgd.

Huh? Maar…wat dan?

Geen zorgen. Hierdoor is de stress juist hoogstwaarschijnlijk bij jou ontstaan. Ik denk dat je eigenlijk al lange tijd niet echt contact hebt gemaakt met je gevoel.

Waar of niet?

Voel maar even:)

Dus allereerst gaan we contact maken met ons gevoel. En dan komen we later gewoon even terug bij deze stap.

3. Kom in Contact met Je Gevoel – Verlaat je Hoofd

Een belangrijk onderdeel van stressmanagement is het leren voelen. Dit proces begint bij je lichaam en je ademhaling. Terwijl je je adem volgt, kom je steeds dieper in je lichaam. Je kunt tintelingen, spanningen of andere sensaties tegenkomen. Dit kunnen ook onaangename gevoelens zijn, zoals frustratie of verdriet. Het is normaal om weerstand te voelen tegen deze emoties, vooral als je ze lang hebt onderdrukt.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat je volledige potentieel pas bereikbaar is als je bereid bent alles te voelen, zowel de positieve als negatieve emoties. Door deze volledige ervaring kun je groeien en jezelf ontwikkelen.

Ik snap het. Dit lijkt niet op het voelen dat we willen. Ploeteren door emoties, lichamelijk ongemak of zelfs onverwerkt trauma

We willen toch stralen, in onze kracht staan en minder gestrest zijn? Kan dat niet gewoon…door dat te gaan doen? Heel veel blij doen, leuk, lekker bezig te zijn enzo?

Ja, misschien voor een tijdje. Totdat er iets gaat knagen. Er meer stress op duikt, een leeg gevoel bij je, misschien voel je je zelfs wel wat down of vlak de laatste tijd. Dat komt omdat alles in het leven twee polen heeft; een Yin en een Yang, donker en licht, man en vrouw. Uiteindelijk is dat ergens weer allemaal Een, maar hier op aarde kennen we dualiteit.

Twee polen (dualiteit) betekent in deze: je hebt leuke én minder leuke gevoelens of lichamelijke ervaringen. Dit heb je nodig om het tot een geheel te maken. Tot Eén. Dan is het Heel. Volledig. Krachtig…. En jouw potentieel.

~Je volledige potentieel kun je aanboren als je jezelf open stelt om alles (licht én donker) te gaan ervaren in je leven~

To sum up: je wilt volledig gaan voelen om tot die krachtige versie van jezelf te komen! Met dan natuurlijk een leven zonder (overmatige) stress én doen waar jij energie van krijgt!

4. Ontdek Wat Je Echt Wilt

Om je ware potentieel te ontdekken, moet je ook ontdekken wat je leuk vindt en waar je vreugde uit haalt. Dit proces begint met bewustwording van je gevoelens en lichamelijke reacties. Je zult merken dat sommige dingen je energie geven, terwijl andere je stress bezorgen.

Stap voor stap, door bewust te voelen, kun je duidelijker zien wat je passies zijn en welke richting je wilt inslaan om je potentieel te maximaliseren.

Hieronder volgen tips die je meer lichaamsbewustzijn kunnen geven, waardoor jij beter in je lijf bent én zo beter kunt (gaan) voelen. Want:

~Voelen doe je met je lijf. Niet met je hoofd en denken!~

Tips voor meer Lichaamsbewustzijn

  1. We hadden dus al genoteerd: je adem volgen;
  2. Andere meditaties en ontspanningsoefeningen;
  3. Rustige yoga oefeningen;
  4. Meditatieve dans;
  5. Tekenoefeningen;
  6. Wandelen of andere sport;
  7. De natuur in en zijn met je lijf.

Dit is geen uitputtende lijst. Vul aan wat jij zelf prettig vindt en wat jou in je lijf laat komen. Laat landen. Zodat je steeds meer aard. En weer voelt dat je in het hier en nu bent. Aanwezig.

Al deze oefeningen en het weer echt contact leren maken met je lijf en de stap naar je gevoel, is iets wat ik in mijn coaching in Franeker, Friesland erg benadruk en bij begeleid. Juist omdat ik weet dat een wandelend hoofd je niet gaat laten voelen en zonder voelen, voel jij geen grens, voel je niet waar je blij van wordt en zo dus ook niet wat je stress oplevert of waar je voor wilt gaan staan of voor durft te gaan staan.

~Volledig leven met in de eenheid van donker en licht jouw potentie!~

Conclusie:

  • Stress ontstaat vaak door een gebrek aan contact met jezelf.
  • Je weet niet meer wat je leuk vindt en wat je energie slurpt.
  • Weer in contact komen met je lichaam laat jou langzaam voelen.
  • Als jij al je emoties en gevoelens weer gaat voelen, ervaar je jezelf.
  • Je kunt weer gaan voelen wat jij leuk vindt, waar je energie van krijgt of waarvan stress ervaart.
  • Voel wat jou meer in je lijf laat komen en laat voelen en zo je volledige Potentie ontwaakt!
TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT